× This is an archived campaign website. Please do not use the forms and direct all enquiries regarding BUGS the film to Rosforth Films

Vi kommer til at vente lidt på Forbes-forsider med insekt-milliardærer

BUGSfeed DK - indlæg på dansk eller om Danmark

Lasse Hinrichsen er den første, der har fået tilladelse til at sælge insekter, der er bearbejdet i Danmark, som fødevarer i danske butikker. Det gør han under brandet ENORM, hvor han foreløbig ‘bare’ sælger snacks i form af krydrede melorme. Det er nu også bare en start. Der gik dog lidt tid fra Lasse først stiftede bekendtskab med insekter som proteinkilde, og til melorme blev til snacks.

lasse_portraet.jpg

Lasse Hinrichsen. Photo: ENORM

Lasse købte sine første levende insekter i 2015. Nu skulle han være insektfarmer.

I 2012 var Lasse Hinrichsen studerende på Aarhus Universitet. Her deltog han i en case competition, hvor vinderne præsenterede idéen om, at nu skulle vi til at dyrke insekter i byerne, fordi de kunne produceres lokalt, vertikalt, og fodres på affaldskilder. Det fik både andre deltagere, tilskuere, dommerpanel og Lasse til at vælte bagover i forbløffelse. Hverken case-vinderne eller Lasse gjorde dog noget ud af de nye tanker dengang. Men det plantede et frø i den unge iværksætter, som så småt begyndte at spire i 2013, hvor han begyndte at læse op på emnet: Det her, det måtte han gøre noget ved. Lasse fik først købt sine første levende insekter tilbage i 2015, men nu skulle han også være insektfarmer, tænkte han, og producere foder til dyr - for dyr er alt andet lige nemmere at overbevise end mennesker. Det viste sig dog, at der er flere barrierer for dyr end for mennesker, når det kommer til lovgivning, og investering på grund af de mængder, der er nødvendige. Så imens disse forhindringer begyndte at blive synlige begyndte Lasse så småt også at servere nogle af sine levende afgrøder for venner og bekendte.

Pizzasnegle og muffins

Første gang han var til en kammerats fødselsdag, hvor Lasse havde lavet muffins og pizzasnegle med synlige, ristede larver som topping. Han gik ind i det med en forestilling om at det her nok skulle blive rigtig underholdende, men han var også overbevist om, at folk nok skulle tage godt imod det. Insekterne fik da også en blandet modtagelse, de fleste syntes det var sjovt, mens nogle stykker reagerede med et “fy for satan, det er klamt!” Men dem skal man være klar på, når man serverer insekter, fortæller Lasse Hinrichsen. Til fødselsdagen var der da også lidt øl involveret, og som aftenen skred frem blev de fleste blødt op. Og sådan er det for det meste. Det er oplevelsen, der er nøglen. Den aften blev budskabet om at spise insekter spredt vidt og bredt - og så vidste Lasse, at det her var noget han skulle køre videre på, omend det skulle vise sig at blive en lang proces.

Flere barrierer

For selvom nogen syntes, at det er interessant og andre, at det er ulækkert, så er det spændingsfeltet, der er spændende. Derfor er den fornemste opgave lige nu er at nedbryde de kulturelle barrierer. Det har Lasse gjort ved at eksperimentere en masse og tage til en masse events med smagsprøver på sine produkter. Der er meget social afsøgning “hvad gør de andre?” og især ‘alfaen’ i gruppen har meget at skulle have sagt. Lasse har dog ikke kunne se nogen tendenser i forhold til alder, eller køn. Det eneste er, at “foodies” er de mest åbne. Vigtigst af alt er det dog, at én i gruppen stikker en melorm i munden, hvis det først sker, så følger de fleste med.

sour_cream.jpg

Photo: ENORM

Dertil kommer, at Lasse også har skulle kæmpe med lovgivning. Alt imens han tog rundt til events for både at vænne folk til tanken om insekter og for at eksperimentere med sine produkter, så har han også skulle have tilladelse til at sælge disse produkter i butikkerne. Når han ser tilbage på processen, var den egentlig okay, men da han var i den, trak den tænder ud - især fordi den var præget af uvished. Fødevarestyrelsen kunne ikke rigtig sige noget om, hvor lang tid tingene ville tage, og han blev nødt til at ringe ind jævnligt for at sikre sig, at sagen ikke var gået død på et skrivebord et sted. Noget der skete flere gange, hvilket Lasse dog også er forstående overfor, for som han siger, så var hans sag enkeltstående og den første af sin slags, så der var ingen præcedens og hver enkelt medarbejder skulle derfor virkelig stå på mål for, hvad de besluttede. Og nu er både import- og forarbejdningstilladelsen ankommet, så nu kan han sælge sine produkter på lige fod med enhver anden fødevare.

Exposure og oplysning

I takt med at tilladelserne er kommet i hus, er det også blevet nemmere og nemmere at få folk til at smage. Siden Lasse begyndte i februar har der været stigende mediebevågenhed, og når folk først har hørt om det, så er der ikke ligeså langt til at få dem til at prøve sig med et kryb. Og det er vigtigt for Lasse, for det dybere motiv bag hans tur ud i insekternes verden ligger nemlig i bæredygtigheden. Det er derfor han gør det. Og når folk har hørt om spiselige insekter og de fordele, der kan være ved dem, så er det nemmere at få dem til at smage, hvilket også får dem til snakke - og lytte. Så det skal være nemt at smage. Det er også dét, der ligger bag det ‘simple’ valg Lasse har taget med sine ristede melorme med enten chili eller sour cream. Her kan han nemlig spille på smag, som er hans bedste ‘move’ over for dem, der tøver. Han kan bare sige, at det smager af noget de plejer at spise - flæskesvær, med en kant af chili. Folk skal vide, at det ikke er splat og slim, ligesom i Løvernes Konge.

Der er ingen nemme løsninger på klodens behov for bæredygtighed, men hvis man kan lave et alternativ med insekter, så kan det hjælpe.

Dertil kommer, at de små melorme også er bekvemmelige, rent praktisk. Lasse har puttet melormene i et glas, der kan købes hos delikatesse- eller vinforhandleren og let tages med hjem og deles på en aften med vennerne. Det skal ikke være et soloprojekt, men en fællesoplevelse. Det er en icebreaker og kan sætte gang i nogle gode snakke om bæredygtighed, og om hvorfor vi overhovedet skal spise insekter, for insekter bliver ikke svaret på alt. Det er også derfor, at det er vigtigt at folk snakker om tingene, for lige nu kan insekter ikke være en fødevare, man spiser for at blive mæt. Det er der endnu lang vej til. Vi er ved et stadie, hvor det vigtigste er, at få folk til spise insekter første gang. For når folk har prøvet det en gang, så skal de nok prøve det igen. Det er melormene et redskab til.

En fremtid med smag og bæredygtighed

Lasse syntes det har været spændende at være en del af starten på insektspisning i Danmark, fordi han har kunnet være med til at forme det, og arbjede med den holdningsændring, der er så vigtig, på grund af bæredygtighedsperspektivet. Lasse erkender dog, at der ikke er nogen nemme løsninger på klodens behov for bæredygtighed, men hvis man kan lave et alternativ med insekter, så kan det hjælpe. Men det skal være et alternativ, som er så tilpas lækkert, at man vælger det naturligt frem for noget andet. Han tror ikke på vilde afgifter og overregulering. Han mener, at vi skal arbejde med at få folk til at vælge det, der er godt for miljøet, fordi det er bedste valg på flere paremetre. Både smag og bæredygtighed.

mealworms.jpg

Fremtiden for ENORM skal være delikat. Photo: ENORM

For Lasse og ENORM betyder dét, at fremtiden i første omgang vil indebære flere snacks med nye smagsvarianter og andre insekter. Men med tiden vil han gerne udvide til en hel serie med delikatesse insekter, hvor han kan fokusere på mad-siden, og selv kan producere sine insekter i en lille skala, og kredse om dem, fodre dem lokalt og organisk foder, så det bliver helt lokalt og lækkert.

Lige nu, er der ikke så mange penge i det, så det hele foregår fra egen lomme, og det er ikke ligefrem, fordi investorerne står på spring. Men Lasse kan heller ikke se, hvad han skulle bruge dem til. Nu skal markedet åbne først, og det koster meget markedsføringsenergi lige nu, uden nødvendigvis at give profit. Selvfølgelig skal, man sælge sine produkter, men det skal nok komme, og hvis man tager den almindeligt anvendte sushi-sammenligning, så gik der også mange år før folk rigtig begyndte at tjene penge. Så vi kommer nok også til at vente lidt, før vi ser Forbes-forsider med insekt-milliardærer.

More on Denmark

Brug BUGS i undervisningen

"Fascinerende, underholdende, lærerig. Genial for større børn." Sådan skriver Filmmagasinet EKKO i deres anmeldelse af dokumentarfilmen BUGS. Ekstra Bladet supplerer: “Oplagt som pensum i folkeskolens ældre klasser.” More →

More on Denmark Disgust

Danmark: Eksplosionen kommer med tilgængeligheden

”Vi har det, der skal til for at få insekter til at smage godt.” – 'Buglady' Nina Askov More →

More on Denmark

"Tiltrækkende og afskyvækkende" – anmeldelser af dokumentarfilmen BUGS

Læs anmeldernes dom over BUGS, og find ud af hvorfor du skal gå tage i biografen i aften til DOXBiO-præmieren. Og få tilmed et par eksperters ord om, hvad fremtiden er for insekterne i danskernes køkken. More →

More on Denmark Disgust

Er det ulækkert at spise insekter?

Dit første intinkt er måske at tænke ‘ad’. Men hvis nu du så overvejer, hvordan honning bliver til, eller hvordan en reje ser ud, så er insekter måske slet ikke så slemt igen? More →

More on Disgust

Nothing special about insects – most animal products are 'disgusting'

Paul Rozin, expert on disgust, reminds us that insects aren’t alone – why do we think 99% of animals are too disgusting to eat? More →

More on Ento-preneurs

From Bricks to Bugs – the journey of two ento-preneurs (2)

New year, new start: how much work went into nailing the mission statement for newly-founded Mophagy – and how many visits to the pub. More →

More on Ento-preneurs

From Bricks to Bugs – the journey of two ento-preneurs (1)

How Josh and Harry went from selling LEGO in the UK to founding their edible-insect startup, Mophagy. More →

More on Ento-preneurs

"In supermarkets by the end of the year" – a chat with Crobar

In a market full of energy bars, one stands out from the crowd: it's got a very special ingredient. Speaking to BUGSfeed, Crobar's founder Christine Spliid tells of the gamble involved in launching a cricket-based snack. More →


Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.