× This is an archived campaign website. Please do not use the forms and direct all enquiries regarding BUGS the film to Rosforth Films

find_insekter_naer_dig general

Men hvordan får du så fat på nogle insekter at spise? Det kan efterhånden lade sig gøre på en del restauranter, men det er ofte i den dyrere ende af skalaen på gourmetsteder med eksperimenterende menuer som Noma og Archipelago i London. Det er dog ved at ændre sig, og der kommer flere og flere undtagelser til denne regel. I takt med at insekter i maden bliver mere acceptabelt begynder de også i stigende grad at blive solgt mere prisvenlige steder så som food trucks, pop-up restauranter og lignende.

Read this post in English

Bugs09-w960.jpg

Photo: Nordic Food Lab, licensed under CC BY-SA 4.0

I nogle lande er det også muligt at købe spiselige insekter i supermarkeder og specialforretninger. Vi har forsøgt at finde dem alle til dig, og vi forsøger løbende at opdatere listen, så du altid ved, hvor du kan få dine insekter. For eksempel kan vi oplyse, at du i Danmark kan tage et smut i Salling i Aarhus, eller snart besøge ENORMs hjemmeside. Hvis du vil se hele vores verdensomspændende liste samlet så klik da herunder:

Butikker og restauranter

En anden mulighed for at få insekter i din mad er selv at samle dem. Også udenfor insektverdenen er det at samle sin egen mad blevet mere populært, både som fritidsaktivitet og som mere seriøst foretagende. Ser man på de steder, hvor insektspisning er en fast del af hverdagskosten, skaffer de da også over 90% af deres insekter ved at samle dem selv. Vi kan da også tilføje den vigtige, og måske ikke så overraskende, detalje, at vilde, samlede insekter for det meste er dem, der smager bedst.

2U1A2872.jpg

Photo: Nordic Food Lab, licensed under CC BY-SA 4.0
Vær varsom med insektsamlingen
Når det kommer til sikkerhed, så ved du sikker at planter, svampe og bær du har samlet i den fri natur kan være giftige. Det samme gælder for insekter. Så det er vigtigt, at du er varsom og laver din research ordentligt, og ved hvad du putter i munden inden du samler noget op fra skovbunden og begynder at spise det.

Endnu en mulighed er, at du kan opdrætte din egne insekter i hjemmet. Det er en praksis, der udøves over meget af sydøst Asien, og i stigende grad også i Europa og USA. Fårekyllinger og melorme er blandt de mest populære, og skulle være nemme at opdrætte selv. Hvis du vælger denne udvej, så ved du præcis hvad de insekter du putter i kroppen har spist - så der er ingen overraskende sideingredienser der. Hvis du vil sælge dine afgrøder er der dog restriktioner, som du kan få en idé om i vores sektion om lovlighed.

Det kommer måske ikke som en overraskelse, men vilde selvsamlede insekter er oftest dem, der smager bedst.

Som en afsluttende bemærkning, så er der faktisk mange, der måske uden at vide det, allerede opdrætter spiselige insekter. Nemlig i form af de bistader, som vinder frem i haver og på tage rundt omkring. Så selvom honning måske er det mest berømte “bi”-produkt, så er det bestemt ikke det eneste. Babybier er også en meget alsidig ingrediens.