× This is an archived campaign website. Please do not use the forms and direct all enquiries regarding BUGS the film to Rosforth Films

er_det_ulaekkert_at_spise_insekter general

Din første instinktive reaktion til hele det her insektspisnings-hejs er givetvis “AD!”. Hvis du overhovedet har hørt om det før nu, så er det sandsynligvis fra en af de artikler, der lejlighedsvis dukker op, som beskriver insekter som den nyeste bizarre trend inden for gourmet gastronomien - med et tilhørende billede af en ristet græshoppe. Eller også har du måske set en gruppe berømtheder, der råber og skriger over en halvspist orm i et realityprogram.

Read this page in English

Tænk på hvordan honning laves. Det er bogstaveligt talt resultatet af tusindvis af biers slimede opkast

At spise insekter er noget, der - i vesten - ganske enkelt syntes milevidt uden for vores comfort zone. Men sådan behøver det egentlig ikke være. Det der virker mest effektivt til at få folk til at komme sig over deres angst og ubehag er, når de finder ud af, at insekter kan være utrolig delikat.

IMG_9131-w960.jpg

Photo: Nordic Food Lab, licensed under CC BY-SA 4.0

Småbørn spiser ofte insekter ganske ubekymret – til skræk og rædsel for omkringværende voksne. Hvilket jo er et meget godt tegn på, at vores ‘ad’-reaktion på insekter er noget tillært. En stor hindring for, at vi skal til at spise insekter i vesten er, at vi vokser up i en kultur, der lærer os, at det sidste vi vil have nær vores mad er kryb. I fødevareindustrien - og i køkkenet, soveværelset, stort set overalt - gør vi meget for at fjerne insekter. Vi associerer dem med snavs, sygdom og fare. Intet under, at det ikke er  noget vi finder umiddelbart tiltalende at putte i munden.

Derfor er det også svært pludeslige at overskride vores lærte skrækadfærd og overveje insekter som mad. Medmindre man da er den særligt eventyrlystne type. Nogle for gang i opkast-refleksen eller føler sig ilde tilpas bare ved tanken om at spise insekter - i særdeleshed de mere ‘skræmmende’ så som edderkopper. For mange er det måske sådan, at det bare ‘føles forkert’

2U1A2924.jpg

Photo: Nordic Food Lab, licensed under CC BY-SA 4.0

Hvis det lyder som en beskrivelse af dig, og du samtidig ikke har lyst til at være udenforstående, så er der mange, der anbefaler at starte med insektmad, der ikke ligner insekter. Et eksempel på dét kunne være det stigende antal af proteinbarer, der bliver lavet med fårekyllingemel på grund af det høje proteinindhold i de knuste insekter. GMO-fri, glutenfri, og lav miljømæssig påvirkning. Alle de politiskkorrekte bokse syntes at være krydset af. Dertil kommer at insektmel også er meget alsidig; man kan eksempelvis også bruge det til at lave pasta, eller kager selvfølgelig.

Mange småbørn spiser med glæde insekter - til skræk og rædsel for omkringværende voksne.

Så er der selvfølgelig larver og æg, der også er meget mindre skræmmende en en full size, behåret fugleedderkop eller et andet antennekronet væsen. Den slags ting spiser vi jo fra mange forskellige dyr, æg fra høns eller fisk. Kaviar er endda en værdsat delikatesse! Det hele handler i virkeligheden bare om opfattelser og kulturelle normer.

Prøv bare at tænk på hvordan honning er lavet. Det er bogstaveligt talt resultatet er hundrede tusinder af bier, der har kastet slimet væske op igen og igen. Men der er meget få menneske, der syntes at honning er ulækkert. Eller overvej en rejes eller en hummers udseende. Ikke just tiltalende vel? Men vi spiser dem alligevel, og monstro de faktisk minder en del om deres fætre og kusiner på landjorden, vi kalder insekter og ikke putter i maden. Måske det får dig til aldrig at røre hverken hummer eller honning igen; eller monstro dit ubehag rettet mod insekter skulle tages op til overvejelse?


Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.