× This is an archived campaign website. Please do not use the forms and direct all enquiries regarding BUGS the film to Rosforth Films

hvem_spiser_insekter general

To millioner mennesker kan ikke tage fejl! I vesten tænker vi ofte på insektspisning som noget eksotisk og meget sjældent… hvis vi overhovedet tænker på det. Men i mange dele af verden er adskillige insektarter fuldstændig almindelig hverdagsspise, eller endda luksuriøse delikatesser. På mange måder er det folk i vesten der er de mærkelige, fordi vi ikke spiser insekter, og derved forkaster så rig og varieret ressource.

Read this post in English

Blandt forskellige folkefærd og kulturer verden over høstes, tilberedes og spises insekter på utallige forskellige måder.

Det at spise insekter - også kaldet entomofagi (du kan læse mere om denne vending og hvorfor den er problematisk i denne artikel, som dog kun findes på engelsk) - er da heller ikke noget nyt. Mennesker har gjort det, så længe mennesker har eksisteret. Og primater gør det også. Det er faktisk en ny ting – kun et nogle hundrede år gammelt – at nogle samfund har besluttet sig for at lade være.

IMG_9573.JPG

Photo: Nordic Food Lab, licensed under CC BY-SA 4.0

Kolonialisering har været medvirkende til, at denne anti-entomofagi attitude er belvet spredt og håndhævet verden over. Med spredningen af kolonimagt blev insektspisning set som noget beskidt og barbarisk, og orpindelige befolkninger i koloniserede lande blev frarådet eller aktivt forhindret i at spise insekter. Især i områder, hvor kristne missionærer havde stærk indflydelse, som for eksempel Afrikanske lande syd for Sahara, blev oprindelige folks kost ænrdet så det passede de nye religioner og deres dekreter. Dekreter der dikterede, at insekter som termiter var ‘hedenske’. Dette har medført, at det selv den dag i dag er forbundet med skam at spise insekter i nogle ikke-vestlige kulturer, særligt steder, hvor kristendom fik godt fat. Du kan finde mere information om sammenhængen mellem entomofagi og kolonialisme i den udtømmende FN rapport Spiselige Insekter.

Denne anti-insekt forestilling er særligt skadelig, når man tager i betragtning, at insekter er en vigtige kilde til protein i mange kulturer. Når det så er sagt, så er det også en almindelig fejlopfattelse, at insekter er en form for ‘sidste udvej’ i udviklingslande. Selvom nogle insekter er en fast dagligdagsspise i mange samfund, så findes der også andre insekter i selvsamme (og andre) samfund, der er yderst værdsatte delikatesser og populære snacks. Dette gælder blandt andet græshopper, der især i Mexico er ved at gøre sig et heftigt comeback i form af chapulines, der serveres ved sportsbegivenheder i landets sydlige stater. Eller i Kina, hvor indtag af silkeormelarver oplever en regulær genopstandelse blandt unge mennesker. Det stigma, der har fået fat nogle steder er visse tilfælde ved at løsne sit greb.

IMG_8740-w960.jpg

Photo: Nordic Food Lab, licensed under CC BY-SA 4.0

I kulturer verden over høstes, tilberedes og spises insekter på utallige måder. Idéen om at insektspisning blot er noget man gør i udviklingslande, når man ikke har andet valg er usand og bør derfor droppes. Som det også gælder i så mange andre tilfælde så er det vestlige verdenssyn mudret af stereotyper og myter, således at den faktiske virkelighed synes fjern. Måske vi i stedet for at ligge disse verdensopfattelser ned over andre, burde vende blikket indad og spørge os selv, hvorfor vi syntes, at insektspisning er så fandens ulækkert?


Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.