Kan vi redde verden ved at spise insekter?
Insekter som mad er et af tidens hotte samtaleemner. Især efter at FN anbefalede insekter som en af fremtidens ressourcer i bekæmpelsen af sult i verden. Kokke og gastronomer har sat fokus på insekternes smag, miljøforkæmpere på deres minimale økologiske belastning og folkesundhedsforskere på deres ernæringsmæssige fordele. Det kunne se ud som om, at insekter er den nye superfood og løsningen på de globale fødevare-udfordringer.
BUGS er en af de mest overbevisende maddokumentarer i de sidste par år.”
John Wedemeyer, Mxdwn ★★★★
I tre år har et hold af kokke og forskere fra Nordic Food Lab rejst verden rundt på et gastronomisk eventyr for at lære af de to milliarder mennesker, der allerede spiser insekter. I filmen BUGS følger dokumentarinstruktøren Andreas Johnsen, holdet verden rundt mens de samler, farmer, tilberder og spiser insekter med samfund i Europa, Australien, Mexico, Kenya, Japan og længere endnu. På deres rejse støder de på alt fra de eftertragtede termitdronninger, ørkendelikatesser som honningmyrer, giftige gedehamse og langhornede græshopper, hvor sidstnævnte fanges med kraftfulde projektører, der til tider forårsager midlertidig blindhed hos deres operatører.
Dette aspekt af BUGS - dens villighed til at skubbe til spørgsmål, som ofte ligger under overfladen i den entomofagi-baserede diskurs - det talte virkelig til mig.”
Barbara J. King, NPR
Gastronomernes og forskernes oplevelser og erfaringer rejser mange store spørgsmål. For hvis industrielt fremstillede insekter bliver normen, vil de så være ligeså appetitlige og gavnlige som dem fra bæredygtige økosystemer og køkkener rundt om i verden? Kan vi nogensinde forandre forbrugerens syn på insekter i den vestlige verden - og hvis vi kan, hvem vil så drage fordel af det?
Forfriskende film”
The Hollywood Reporter
Det store spørgsmål er hvorvidt insekter er et spejl, der reflekterer vores i forvejen ødelagte fødevaresystemer, eller om insekter er den mirakelkur vi har ledt efter, der kan reparere dem?