× This is an archived campaign website. Please do not use the forms and direct all enquiries regarding BUGS the film to Rosforth Films

Kan det redde verden at spise insekter?

BUGSfeed in Danish

Når man tænker på det pres som vores kød-fokuserede mad produktion og jordens befolkningstilvækst lægger på planetens økologi, så virker det besynderligt at vestlige samfund ikke gør brug en så overflødig, næringsrig og skånsomme fødevare som insekter.

Kvægavl dækker i dag en tredjedel af klodens fastland.

FN’s Organisation for Fødevare og Landbrug (UNFAO) anslår i en rapport fra 2013 ved navn “Spiselige Insekter”, at vi bliver nødt til at finde nye måder at producere mad på, hvis vi skal have nok til at brødføde de 9 milliarder mennesker, som vi forventer at have her på jorden i 2050.

Vores nuværende fødevaresystemer fungerer ikke. Vi er afhængige af kød, særligt oksekød, og denne afhængighed er kraftigt medvirkende til vandmangel og skovrydning. I forbindelse med Californiens tørke, der konstant forværres, begynder folk at påpege, at det kræver 1400 liter vand at producere 100 gram oksekød.

IMG_8756-w960.jpg

Photo: Nordic Food Lab, licensed under CC BY-SA 4.0

Livestock production now takes up nearly a third of all the earth’s land. The meat industry causes around a fifth of greenhouse gas emissions annually. If we are serious about having any future at all, let alone a green and equitable one, we need to radically change our food systems.

Der bliver skabt kæmpe miljømæssige problemer af vores intensive produktion af korn og soya til kvægfoder.

Fordi det kræver langt mindre plads, og udleder langt færre drivhusgasser at producere insekter, så formodes det at aftrykket på miljøet vil være væsentligt mindre ved at producere insekter end ved konventionelt kvægbrug. Hvis man så tager insekternes næringsindhold med i ligningen, ja, så er der efterhånden en del fortalere for, at et masseforbrug af insekter kan være løsningen på både mad og klimaproblemer.

Således er det for nuværende 2037 dokumenterede spiselige insektarter - et tal der er stødt stigende, ifølge en liste fra Wageningen Universitets, der bliver opdateret løbende. Og da der er mange etablerede kulturer og traditioner omkring både samling og indtag af insekter, samt utallige opskrifter og teknikker, så er der mange der taler for, at dette er en uudnyttet resource, som det kun kan gå for langsomt med at gøre brug af.

IMG_9135-w960.jpg

Photo: Nordic Food Lab, licensed under CC BY-SA 4.0

Men udforskningen af insekter som en masseproduceret fødevare er stadig på et tidligt stadie. Og som med enhver anden trend, så er det muligvis en overdrevet og over-optimistisk fortælling igang, der forsikrer os, at “dette vil ændre alting”! Så vi råder til at være klar med fact checkeren og kildekritikken.

Et eksempel er insekters glimrende omdannelsesraten for “foder til føde”, sammenlignet med kvægs og fjerkræs, der er medvirkende til at mange omtaler insekter som løsningen på proteinmangel hos en stigende del af jordens befolkning. Denne omdannelsesrate betyder egentlig bare, at insekter er utrolig gode til at lave det foder de indtager om til kropsmasse hos dem selv - hvilket især omtales, når man snakker om insekter til brug i dyrefoder.

Et af de største problemer lige nu er, at vi ikke ved nok.

Der er nemlig store miljømæssige problemer med soya og korn til foderproduktion, der er årsag til utrolig stort vandforbrug, skovrydning og pesticidesprøjtning verden over - men hvis nu man fodrede med insekter i stedet for korn og soya? Så kunne man måske blive ved med at spise lækker bøf og kylling, uden at skulle se vores planet falde fra hinanden?

save_world.jpg

Photo: Nordic Food Lab, licensed under CC BY-SA 4.0

Men en af de hager, som sjældent nævnes af fortalerne er, at for at opnå disse høje omdannelsesrater, så synes det, at vi bliver nødt til at bruge korn alligevel. For selvom vi ofte tænker insekter som altædende væsner, hvilket gør det til en tiltalende idé at bruge insekter som genbrugsvenlige skraldespande for biologisk affald, så er der et studie, der viser, at fårekyllinger dør før de når den høstemodne alder, hvis de får denne slags foder. Godt nok er dette kun én art, og ét studie; men det sætter bare en tyk streg under, hvor ungt felt vi har med at gøre når det kommer til forskning og udvikling - og derfor også dybere indsigt og konklusioner. Hvilket forskerne bag selvsamme studie også siden har skrevet.

Insekter er med andre ord ikke den magiske løsning, som nogle har en tendens til at gøre det til. Så måske det er på tide at stoppe med at lede efter hurtige løsninger, og i stedet se på, hvad der er galt med vores fødevaresystemer som helhed?

More on Crickets

Insect City Utopia: Inside the 'Cricket Reactor'

Jakub Dzamba did not stop at a consumer-friendly countertop farm, but has imagined whole urban landscapes that have the mass production of edible insects built in to their fabric, with heat, warmth, waste and sustainability all addressed. As is often the case with new design and architecture, it's feels simultaneously like far-fetched science fiction, and something that's just around the corner. More →

More on Crickets Denmark

Er det ulækkert at spise insekter?

Dit første intinkt er måske at tænke ‘ad’. Men hvis nu du så overvejer, hvordan honning bliver til, eller hvordan en reje ser ud, så er insekter måske slet ikke så slemt igen? More →

More on Denmark Crickets

Find insekter nær dig

Vil du samle? Gå på restaurant? Købe engros? Alle vores bedste tips til at finde insekter findes lige her! More →

More on Denmark

Brug BUGS i undervisningen

"Fascinerende, underholdende, lærerig. Genial for større børn." Sådan skriver Filmmagasinet EKKO i deres anmeldelse af dokumentarfilmen BUGS. Ekstra Bladet supplerer: “Oplagt som pensum i folkeskolens ældre klasser.” More →

More on Denmark

Danmark: Eksplosionen kommer med tilgængeligheden

”Vi har det, der skal til for at få insekter til at smage godt.” – 'Buglady' Nina Askov More →

More on Denmark

"Tiltrækkende og afskyvækkende" – anmeldelser af dokumentarfilmen BUGS

Læs anmeldernes dom over BUGS, og find ud af hvorfor du skal gå tage i biografen i aften til DOXBiO-præmieren. Og få tilmed et par eksperters ord om, hvad fremtiden er for insekterne i danskernes køkken. More →

More on Denmark

Vi kommer til at vente lidt på Forbes-forsider med insekt-milliardærer

Det går nok noget tid før der er Forbes-forsider med insekt-milliardærer. Men Lasse går det også for bæredygtighed, og med en forhåbning om at kunne lave en insektdelikatesse-serie i fremtiden. Læs vores portræt af den unge iværksætter, hvis du vil høre hans historie. More →