× This is an archived campaign website. Please do not use the forms and direct all enquiries regarding BUGS the film to Rosforth Films

Tilbered dine insekter

BUGSfeed in Danish

Insekter har mange fællestræk med andet mad, så som det gælder med de fleste andre ingredienser, så er der utallige måder at lave og spise insekter på.

IMG_8685-w960.jpg

Crickets. Photo: Nordic Food Lab, licensed under CC BY-SA 4.0

Mange forskellige slags kager med insektmel er ved at blive særdeles populære - de indeholder nemlig en masse protein.

Én måde der især vinder frem er insektmel - ristede fårekyllinger eller græshopper, der er blevet malet til pulver, som så kan bruges som var det mel i både søde og salte retter. Sådanne former for mel kan købes både online og fra fysiske butikker i nogle lande, og noget tyder på, at Danmark er på vej til at blive ét af disse lande. Hvis du vil have mere information om regler for (salg af) spiselige insekter, så kan du læse mere her.

termites.jpg

Termites. Photo: BUGS the film

En anden populær måde at indtage insekter er i slik. I butikker som Selfridges kan man således købe chokoladeovertrukne kæmpe bladskærermyrer, eller slikkepinde ligeledes med myrer i. Mange forskellige slags kager med insektmel er også ved at blive særdeles populære - de indeholder nemlig en masse protein, modsat de desserter man almindeligvis guffer i sig, som normalt bare er proppet med fedt og sukker. Dette gør kager eller barer med insektprotein særdeles velegnet som snacks til vandreture.

worm_question.pngDisse produkter er dog for det meste begrænset til afdelinger for pudsige fødevarer, hvilket blot understreger den opfattelse, som de fleste mennesker har: insekter er ikke rigtig mad. Det virker dog sandsynligt, at i takt med at entomofagi bliver mere og mere populært, ja, så vil insekter også i stigende grad bevæge sig fra gimmick-hylden og fitnessfyrens proteinsupplement og over i et territorie for mere “rigtig” mad, som en almindelig fødevare.

Det er også den tilgang du vil se præsenteret her i denne sektion af BUGSfeed. Her er nemlig en serie af opskrifter, der behandler insekter som rigtig mad, og som en selvstændig ingrediens, der skal behandles på sin egen måde - og på mange forskellige måder med forskellig effekt. Opskrifterne er til tider let tilgængelige dagligdagsforsøg, og andre gange mere avancerede gourmetkokkes eksperimenterende tag på, hvordan man kan bruge insekter.

Casu Marzu Is

Casu Marzu Is

Den berygtede casu marzu, en sardinsk ost, der er særligt kendt på grund af de levende larver, der inficerer den, er en eftertragtet delikatesse på Sardinien - især fordi det er ulovligt at sælge den.

 Dig even deeper →

Chimpansepind - med myrer

Chimpansepind - med myrer

En af de mere geniale værktøjer, som chimpanser tager i brug i deres hittepåsomme overlevelseskamp er en lille pind, de stikker ind i termitboer, for så at trække ud dækket i velsmagende snacks. På engelsk kalder man det en “chimp stick”, her har vi valgt at kalde det en “chimpansepind”.

Chimpansernes trick har inspireret folkene fra Nordic Food Lab til at lave en myreekvivalent. I stedet for en almindelig pind, bruger de lakridsrod. Og så tilføjer de også smag med honning og andre delikatesser, der komplimenter smagen af rød skovmyre og orangemyre.

 Dig even deeper →

Baby-bi ceviche

Baby-bi ceviche

Denne opskrift kommer fra Nordic Food Lab i København.

Hvis du vil have instruktioner til, hvordan du skal tilberede bi-larver, der kommer direkte fra kuben, så læs hvordan her.

 Dig even deeper →

Havregrynssmåkager med voksmøllarver

Havregrynssmåkager med voksmøllarver

Voksmøllarverne i denne småkageopskrift får en behagelig tyk tekstur, som minder meget om de rosiner vi normalt forbinder med havregrynskager. Og de giver tilmed også en mild, sød smag.

 Dig even deeper →

Roberto Flores vilde urter, honning og myrer

Roberto Flores vilde urter, honning og myrer

Nu til dags ved vi faktisk en del om det ældgamle, nuragiske folkefærd fra Sardinien. Det gælder også deres madvaner. Vi ved, at da de boede på min barndomsø, der var det at jage bier for at få deres honning en farlig, omend almindelig, praksis - kun udført af mænd.

 Dig even deeper →

More on Denmark

Brug BUGS i undervisningen

"Fascinerende, underholdende, lærerig. Genial for større børn." Sådan skriver Filmmagasinet EKKO i deres anmeldelse af dokumentarfilmen BUGS. Ekstra Bladet supplerer: “Oplagt som pensum i folkeskolens ældre klasser.” More →

More on Denmark

Danmark: Eksplosionen kommer med tilgængeligheden

”Vi har det, der skal til for at få insekter til at smage godt.” – 'Buglady' Nina Askov More →

More on Denmark

"Tiltrækkende og afskyvækkende" – anmeldelser af dokumentarfilmen BUGS

Læs anmeldernes dom over BUGS, og find ud af hvorfor du skal gå tage i biografen i aften til DOXBiO-præmieren. Og få tilmed et par eksperters ord om, hvad fremtiden er for insekterne i danskernes køkken. More →

More on Denmark

Vi kommer til at vente lidt på Forbes-forsider med insekt-milliardærer

Det går nok noget tid før der er Forbes-forsider med insekt-milliardærer. Men Lasse går det også for bæredygtighed, og med en forhåbning om at kunne lave en insektdelikatesse-serie i fremtiden. Læs vores portræt af den unge iværksætter, hvis du vil høre hans historie. More →